fbpx

De onzin van het sluiten van apps

Logisch toch? Programma’s afsluiten om je computer sneller te laten werken en geheugen vrij te maken. Een bekend verschijnsel bij veel mobiele telefoon gebruikers is dat zij dit ook doen op hun smartphone: openstaande apps sluiten omdat dit accu en geheugen zou sparen. Deze gewoonte doet je telefoon echter geen goed. Hoe zit dat?

Apps bevriezen en heractiveren

Het is niet zo dat het open hebben van meerdere apps (op de achtergrond) betekent dat deze allemaal belangrijke bronnengebruiken. Zowel iOS als Android maken gebruik van een techniek waarbij de apps worden ‘bevroren’ en daardoor slechts een klein beetje geheugen in beslag nemen en praktisch geen energie. Ook de Xelion app hoeft dus niet te worden afgesloten. Het heractiveren van een ‘bevroren’ app kost een stuk minder energie en geheugen dan het opnieuw opstarten van een app die handmatig is afgesloten. Het handmatig afsluiten van je apps is dus een grotere aanslag op je accu aangezien het langer duurt de app opnieuw op te starten.

Dit geldt natuurlijk niet voor apps die ontworpen zijn om op de achtergrond te functioneren, zoals muziek- apps en locatie-apps. En apps die vastlopen kun je maar beter gedwongen afsluiten. Deze uitzonderingen daargelaten, kan je telefoon prima zelf bepalen hoe de energie en het werkgeheugen verdeeld moeten worden over de apps die op de achtergrond actief zijn.

Cleaning apps: welke wel en welke niet?

Cleaning apps die zijn ontworpen om processen stil te leggen, zoals ‘Cleanmaster’ of ‘Clean my phone’ zijn dus niet nodig. Het is zelfs zo dat ze meer accu kosten doordat ze processen onnodig kunnen stilleggen. Android bijvoorbeeld, start sommige processen zelf weer op als deze nodig zijn.Verwar deze process cleaning apps trouwens niet met schoonmaakapps voor het cachegeheugen. Het cachegeheugen bestaat uit de bestanden die apps aanmaken. Deze dien je wel degelijk op te schonen zodat je intern geheugen vrijhoudt. Dit kun je doen met apps zoals ‘CC Cleaner’ of een opschoonfunctie op je telefoon zelf. Dit geheugen mag je dus naar hartenlust opschonen.